18.01.2016 | 17:15
Rick Falkvinge: Alexandrijská knihovna 2.0

Rick Falkvinge: Alexandrijská knihovna 2.0

Postavili jsme Alexandrijskou knihovnu 2.0. Přestože není dostupná všem, stále mají ke všem společným vědomostem a kultuře lidstva přístup dvě miliardy lidí, navíc k nim mohou přispívat jako sobě rovní.

Rick Falkvinge

Alexandrijská knihovna 2.0

 

V dávných dobách stála v egyptském městě Alexandria knihovna. Po staletí budovala sbírku veškerých tehdejších vědomostí a kultury lidstva. Přestože byla dostupná jen lidem ochotným a schopným cestovat do Alexandrie, byl to největší poklad, o který lidstvo přišlo.

Jenže dnes jsme tento poklad znovu vybudovali. Postavili jsme Alexandrijskou knihovnu 2.0. Přestože není dostupná všem, stále mají ke všem společným vědomostem a kultuře lidstva přístup dvě miliardy lidí, navíc k nim mohou přispívat jako sobě rovní.

Do této studnice lidských vědomostí a kultury může devítiletá školačka z Uruguaye, která právě dostala svůj první laptop, přispívat stejně dobře jako úspěšný muž středního věku z bohatého Švýcarska. Tato nová knihovna je tedy zároveň největší nástroj rovnosti, jaký lidstvo vymyslelo.

Jako v diskuzi při zakládání veřejných knihoven, tato rovnost je významným a žádoucím výsledkem. Jenže narozdíl od diskuze při zakládání veřejných knihoven to nebude stát daňové poplatníky ani halíř. Všechny potřebné technologie už byly vynalezeny, veškerá infrastruktura už je vybudována a dvě miliardy lidí už mají nástroje potřebné k přístupu a příspívání do této nové Alexandrijské knihovny.

Opět, jako v diskuzi o veřejných knihovnách brání pokroku jen několik zájmových skupin vlastnících monopol. Kopírovací monopol.

Alexandrijská knihovna 2.0 už stojí. Stačí jen zrušit zákaz ji využívat. Není už na čase úplně a celosvětově zrušit zákaz soukromého kopírování?

Víte, stačí začít v jedné zemi a zbytek se přidá.

 

Původní zdroj: Rick Falkvinge  The Library of Alexandria 2.0

 

Překlad Martin Doucha

Převzato se souhlasem vydavatele: Pirátské noviny - ISSN 1804-5197

 

nejčtenější