23.06.2015 | 11:00
Irena Žantovská: Rétorika a komunikace

Irena Žantovská: Rétorika a komunikace

První monografií, která vychází s přispěním sdružení Medias Res, je kniha Ireny Žantovské Rétorika a komunikace, která vychází v nakladatelství Dokořán.

Irena Žantovská – Rétorika a komunikace


První monografií, která vychází s přispěním sdružení Medias Res, je kniha Ireny Žantovské Rétorika a komunikace, která vychází v nakladatelství Dokořán. Kniha je uceleným kompendiem provázejícím čtenáře širokým a členitým světem komunikace v minulosti i současnosti. Nejprve představí samotný pojem lidské komunikace a základní komunikační funkce, zvláštní pozornost věnuje komunikaci neverbální a komunikační situaci, včetně řečnických triků a protitriků. Ucelený blok je věnován dějinám rétoriky, a to od antických počátků přes křesťanský středověk, renesanci, církevní rétoriku, až po názory na řečnictví, jak je nacházíme u autorů 19. století, a samozřejmě včetně analýzy dnešního současného stavu rétorické a komunikační praxe. Poslední třetina knihy se věnuje samotnému rétorickému umění, osobnosti řečníka, řečnickým žánrům, jednotlivým fázím řečnického procesu, a samozřejmě i kultuře mluveného projevu. Všímá si vztahu řečníka a publika a jeho zpětné vazby, a také důraz na řečníkovu image a její tvorbu.

O autorce:
Ing. mgr. Irena Žantovská, Ph.D.

Vystudovala ekonomii na VŠCHT v Pardubicích a divadelní režii na DAMU. Od roku 1991 režírovala cca 60 divadelních inscenací včetně dvou režií v pražském Národním divadle. V roce 2003 byla nominována na cenu Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci sezóny. Za režii televizního filmu Oratorium Mistr Jan Hus dostala cenu Vize 97 na Mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha 2006. Od přelomu tisíciletí působí také pedagogicky, nejprve jako vedoucí pedagog na VOŠ herecké v Praze a poté jako vysokoškolský pedagog na různých českých VŠ (mj. na Vysoké škole ekonomické v Praze). V současnosti působí jako hlavní odborný garant Otevřené evropské akademie ekonomiky a politiky v Praze. Kromě oblasti rétoriky a komunikace se odborně věnuje sociologii kultury, dizertační práci obhájila na téma Divadlo jako komunikační médium. Tato práce také vyšla knižně (Nakladatelství AMU 2012).

nejčtenější