06.05.2018 | 23:30
10 let od smrti Samuela Huntingtona – sborník z konference

10 let od smrti Samuela Huntingtona – sborník z konference

Odborná konference s názvem 10 LET OD SMRTI SAMUELA HUNTINGTONA a s podtitulem kladoucím otázku OPRAVDU ŽIJEME V ÉŘE STŘETU CIVILIZACÍ? se konala 9. dubna 2018 v Evropském domě v Praze pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana a europoslance Jana Kellera.

10 let od smrti Samuela Huntingtona – sborník z konference

 

Odborná konference s názvem 10 LET OD SMRTI SAMUELA HUNTINGTONA a s podtitulem kladoucím otázku OPRAVDU ŽIJEME V ÉŘE STŘETU CIVILIZACÍ? se konala 9. dubna 2018 v Evropském domě v Praze pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana a europoslance Jana Kellera. Tento sborník příspěvků, které na konferenci zazněly, si neklade ambici podat jednoznačnou odpověď na danou otázku, spíše nabídnout vějíř podnětů a inspirací pro individuální uvažování čtenáře o tom, v jakém civilizačním bodě se právě nacházíme a zda z něj vidíme nějaká východiska, popř. jaká.

Proto jsme byli poctěni, když naše pozvání přijali reprezentanti v mnoha ohledech rozlišných světových názorů a afinit k jednomu či druhému pólu pravo-levého politického spektra, a zároveň šlo o reprezentanty mnoha rozmanitých profesí a zkušeností – sociology, spisovatele, politology, ekonomy, novináře, vysokoškolské pedagogy, současné či emeritní politiky… Pozvání přijali Petr Hampl, Benjamin Kuras, Petr Robejšek, Jiří Weighl, Petr Žantovský a samozřejmě hostitel – Jan Keller.

Zvláštním hostem konference se stal slovenský bývalý diplomat a politik, dnes zejména významný a úspěšný spisovatel Jozef Banáš. Jeho příspěvek jsme otiskli s drobnou ryze gramatickou redakcí z autentického přepisu tak, jak zazněl, ostatní příspěvky jsme od autorů obdrželi v písemné podobě.

Věříme, že Vás tento sborník zaujme a získá Vaši pozornost i k dalším aktivitám České společnosti pro civilizační studia a vzdělávacího spolu Medias res.

Celý sborník najdete zde

nejčtenější