21.10.2018 | 11:30
Rezervy sociálního systému České republiky

Rezervy sociálního systému České republiky

Rezervy sociálního systému České republiky

Sborník z konference

Rezervy sociálního systému České republiky

Sborník z konference

 

„Před volbami jsme byli různými médii často dotazováni, co vlastně stále máme s tím Czexitem, když se nám v ČR daří tak dobře jako nikdy předtím v moderní historii (podle makroekonomických ukazatelů).

Já žiji v místě, kde i 100 korun jsou stále poměrně velké peníze - a kde lidé, kteří poctivě chodí do zaměstnání, mají na konci měsíce problém vyrovnat se s nenadálou finanční zátěží (například pokutou od Finančního úřadu apod.), která by například přesáhla řád jednotek tisíc korun.

Začal jsem proto sám sobě klást následující otázku: Co vlastně přineslo členství v Evropské Unii našim chudým lidem? Podle veřejných zdrojů jedna třetina národa dře bídu kolem hranice chudoby (případně pod ní, statisíce bezdomovců, miliony exekucí…. To přece nevypovídá o zdravé společnosti ani o správně fungujícím státu, natož státu sociálním!

V prosinci loňského roku jsem to zmínil v médiích, a následně se tohoto tématu chytli i někteří renomovaní ekonomové. Jeden z nich položil zásadní otázku: Jsme bohatým státem chudých lidí?

Já bych si dovolil tuto otázku přeložit do češtiny: Není tomu tak, že jsme se stali ekonomickou, sociální (i politickou) kolonií? Účelem - a hlavním úkolem - tohoto semináře je otevřít nad touto tematikou širokou odbornou a politickou diskusi a začít se seriózně zabývat lidmi, na které si tento stát vzpomene málokdy, pokud vůbec - a to samé platí i o Evropské Unii.“

Z proslovu poslance Parlamentu ČR Jiřího Kobzy

 

celý sborník ke stažení zde

nejčtenější