16.01.2020 | 11:15
Ekonomika XXI. století

Ekonomika XXI. století

Sborník z konference Ekonomika XXI. století

Sborník z konference Ekonomika XXI. století

 

Světový trend, který je nyní v ekonomice za dveřmi, je opakem centralismu, který praktikovali a rozšiřovali po staletí Habsburkové, nacisté a následně komunisté a dnes se tvrdě centralizovat snaží naši bruselští socialisté. Centralizace a globalizace je u konce s dechem. Nové technologie, ale také nové nákupní strategie, vyhubí mezičlánky mezi výrobcem a uživatelem. Tzn. že lidé si např. nakoupí přes internet a nepotřebují prodavače. Nejcitovanější český ekonom Milan Zelený o tom v posledních letech hodně píše a snaží se na to naše firmy připravit. Upozorňuje na to, že:„Ten, kdo konzumuje, bude komunikovat přímo s výrobcem, ať už si bude chtít obstarat jídlo, ledničku, nebo letenku. Zmizí globální firmy, jelikož se přestane převážet zboží z jednoho konce světa na druhý. Objeví se města nebo regiony, které levně vyprodukují většinu věcí potřebných k běžnému životu. Lokální vertikální farma dodá potraviny až do domu, třeba i návod na výrobu ledničky dostanete po internetu a necháte si ji na 3D tiskárně vytisknout. Číňané už 3D tisknou i obytné domy“.

Stejně tak by se měla decentralizovat energetika, tedy na maximum zdrojů na lokální místní úrovni. Ideál je, aby každý dům, případně obec, nebo město, či fabrika, byly energeticky soběstačné. Technologie na to máme a chybí nám jediné – vědomí, že to jde a jde to lehce.

Stát, politici i lobbisté a centralistické firmy nás totiž přesvědčují, že ekonomiku a celý náš život spasí centrální normy, centrální zdroje. Nebudou asi zmiňovat, jak jsme se stali ekonomickou kolonií západní Evropy s lacinou silou, kdy naše levná práce vydělává na trojnásobné důchody Němcům, nebo Francouzům. Cesta k normálu je začít se učit po všech směrech soběstačnosti.

(Z úvodního slova Tomia Okamury na konferenci Ekonomika XXI. století)

 

Celý sborník zde

nejčtenější