11.04.2020 | 19:30
Svět včerejška, dneška a …

Svět včerejška, dneška a …

Důvodem vzniku tohoto souboru textů bylo nejen aktuální tříčtvrtěstoleté výročí konce druhé války a porážky německého nacismu, ale především řada úkazů a událostí kolem nás, které jako by zkoušely naznačovat, že se může historie ne snad opakovat, ale inspirovat. Tedy to špatné z ní. Je to tedy pokus o varování: Dívejme se kolem sebe mnohem pozorněji a ostražitěji. Možná se na nás valí něco, čeho nedohlédneme.

Svět včerejška, dneška a …

Důvodem vzniku tohoto souboru textů bylo nejen aktuální tříčtvrtěstoleté výročí konce druhé války a porážky německého nacismu, ale především řada úkazů a událostí kolem nás, které jako by zkoušely naznačovat, že se může historie ne snad opakovat, ale inspirovat. Tedy to špatné z ní. Je to tedy pokus o varování: Dívejme se kolem sebe mnohem pozorněji a ostražitěji. Možná se na nás valí něco, čeho nedohlédneme.

To není konspirační teorie. To je vyhodnocení různých indicií a souvislostí, které vykukují všude vůkol. Jednání různých orgánů Evropské unie, pátá kolona mezi našimi novináři zejména v tzv. mainstreamu, nátlakové akce neziskových organizací, různé mesaliance někdejších post-nacistických, dnes sudeto-reminiscenčních sdružení s významnými postavami české politické scény. To všechny jsou počínající příznaky možné budoucí nemoci zvané válka. A ta, bohužel, obvykle bývá pro velkou většinu zúčastněných smrtelná.

Je to tedy varování před těmi, komu by se válka hodila jako řešení jejich ekonomických a politických aspirací a zájmů.

Knihu jsem poskládal dílem ze zevšeobecňujících textů o povaze totalitního režimu, ať už nese název fašismus, nebo nacismus, dílem z komentovaných dokumentů té minulé světové války, zejména ve vztahu k našim zájmům a naší realitě. Zdaleka jsem si nekladl nároky na nějakou komplexnost a úplnost. Vybíral jsem jen materiály, o nichž jsem přesvědčen, že by mohly efektivně a jasně každému otevřít oči. Při pohledu na to, co to bylo za válku tehdy, jaká se vede dnes a jaké bychom se, pokud to jen trochu bude možné, měli vyhnout v budoucnu. Není to všelék, jen taková malinká vakcína. Ale snad ne zbytečná.

Petr Žantovský, 8. 5. 2020

 

Celá publikace ke stažení zde

nejčtenější