10.06.2021 | 11:30
Medias res 2/2021

Medias res 2/2021

Vážení čtenáři, pomalu se otevírá jaro a spolu s ním i druhé letošní číslo čtvrtletníku Medias Res. I tentokrát bude obsahově dosti pestré, ačkoli jedno téma prolíná řadou zde obsažených příspěvků, a to je téma českého národa, jeho historie, jeho postavení uprostřed Evropy a role prvního československého presidenta T. G. Masaryka.

Začínáme dodnes aktuální, byť víc než sto let starou studií samotného Masaryka Nová Evropa, kterou ve své stati analyzuje historička Marie Neudorflová. Ta je také autorkou obsáhlé studie o českém národním obrození – a o tom, co z něj vzešlo. K masarykovskému tématu se také vrátíme v závěrečném dokumentu, projevu emeritního prezidenta Václava Klause k 70. výročí úmrtí T.G.M. a také ve třech glosách Stanislavy Kučerové.

Do současných dob nás zavede Tomáš Doležal svou fundovanou analýzou rizik naší nové volební legislativy a po něm Bohumír Štědroň, který se věnuje politickým a ekonomickým aspektům kryptoměn. Tentýž autor, spolu s Lindou Nepivodovou předkládají také prognostickou vizi konání Olympijských her na Měsíci.

Toto číslo je také doplněno o dvě recenze, v té první hodnotí Stanislav Polnar knihu Vlastimila Podrackého Konzervatismus pro třetí tisíciletí a v druhé Petr Hampl knihu Petra Žantovského Svět včerejška, dneška a…

Věříme, že i toto číslo Medias Res, obdobně jako všechna předchozí, přitáhnou váš čtenářský a odborný zájem a naplní vaše očekávání.

Celý text najdete zde

nejčtenější