10.10.2021 | 11:30
Medias Res 3/2021

Medias Res 3/2021

S počátkem nového akademického roku vychází nové číslo čtvrtletníku Medias res. Tentokrát má výraznou vnitřní jednotící nit, a to je téma civilizačních perspektiv.

S počátkem nového akademického roku vychází nové číslo čtvrtletníku Medias res, při jehož četbě vás srdečně vítám. Tentokrát má výraznou vnitřní jednotící nit, a to je téma civilizačních perspektiv, ať už z pohledu historicko-analytického (studie prof. Budila), z úhlu praktické politiky a jejího ideového (ne)ukotvení (práce doc. Saka, doc. Štědroně, prof. Knížáka a ing. Podrackého), nechybí ani obsáhlé reflexe různých momentů českých dějin a jejich významných okamžiků, které jsou dnes namnoze podrobovány politicky účelovému dezinterpretování (studie dr. Neudorflové a prof. Kučerové), nechybí ani zobecňující zamyšlení nad letošním udělováním Krameriových cen za nezávislou žurnalistiku z pera zkušeného publicisty a dramatika Františka Mareše.

Jak uvidíte, směřování našeho časopisu stále výrazněji směřuje ke kladení otázek a hledání odpovědí po perspektivách států a národů (samozřejmě především osudu zemí českých) v současnosti a brzké budoucnosti. Je z toho zřetelně znát, že toto téma zaměstnává odborníky z různých oblastí akademického i společenského života, a bude to zřejmě trend s dlouhou působností.

Celý text zde:https://drive.google.com/file/d/1UwvxDwpKCd-iDk26y4zpcQLXnQXZn6BM/view?usp=sharing

 

nejčtenější