14.12.2021 | 10:45
Medias Res 4/2021

Medias Res 4/2021

Přinášíme další, letos už čtvrté číslo našeho čtvrtletníku. Jak se zdá, svět kolem nás se komplikuje a perspektivy se znejasňují, což je asi i hlavním důvodem toho, že i Medias res má postupně stále vyhraněnější obrysy. Většina příspěvků i v tomto čísle se z různých úhlů zabývá otázkami civilizačními.

Vážení čtenáři,

před koncem roku vám přinášíme další, letos už čtvrté číslo našeho čtvrtletníku. Jak se zdá, svět kolem nás se komplikuje a perspektivy se znejasňují, což je asi i hlavním důvodem toho, že i Medias res má postupně stále vyhraněnější obrysy. Většina příspěvků i v tomto čísle se z různých úhlů zabývá otázkami civilizačními. Nejprve analytická studie F. Williama Engdahla o energetické krizi, esej Pavla Chrastiny o neomarxismu jako přímém potomkovi dávného fabianismu, historické ohlédnutí Petera Weisse nad vývojem emancipačních snah Slovenska a rolí jednotlivých aktérů tohoto procesu a konečně zamyšlení Romana Jocha nad zásadní knihu Douglasy Murrayho Šílenství davů.

K těmto úvodním studiím připojujeme tématicky příbuzné úvahy Jiřího Weigla o roli střední třídy v demokratické společnosti, Vladimíra Podrackého o otázce globalistu a postliberalismu, Marie Neudorflové, která připomíná u příležitosti 200. výročí jeho narození význam zakladatelské osobnosti českého žurnalismu Karla Havlíčka Borovského. A přítomná soubor textů završují dvě recenze Milana Nakonečného na knihy Petra Žantovského Svět včerejška, dneška a …, a Volodymyra Vjatrovyče Ukrajinské 20. století.

Přeji vám inspirativní čtení a platí to, co vždy zdůrazňujeme: chcete-li spolupracovat s odborným časopisem Medias Res, pošlete nám svůj námět nebo příspěvek, a bude-li zapadat do našeho konceptu, rádi jej zveřejníme.

Krásné Vánoce a dobrý nový rok 2022 vám přeje

Irena Žantovská

šéfredaktorka

Celý text naleznete zde.

 

nejčtenější