26.06.2016 | 17:00
Tereza Týcová: Informační válka a let Malaysia Airlines MH17

Tereza Týcová: Informační válka a let Malaysia Airlines MH17

Během ukrajinské krize jsme si mohli povšimnout, že probíhala dokonalá informační válka. Veřejnost byla informována o různých událostech tak, jak různé mocnosti potřebovaly. Objevovalo se mnoho cílených polopravd, propaganda i dezinformace.

Tereza Týcová

Informační válka a let Malaysia Airlines MH17

 

Během ukrajinské krize jsme si mohli povšimnout, že probíhala dokonalá informační válka. Veřejnost byla informována o různých událostech tak, jak různé mocnosti potřebovaly. Objevovalo se mnoho cílených polopravd, propaganda i dezinformace. Tento způsob boje je někdy účinnější, než fyzický boj sám. Veřejnost většinou netuší, že je někým ovlivňována a neověřuje si získané informace u více zdrojů. Největšími rivaly v informační válce, která se objevila na Ukrajině, jsou na jedné straně západní média v čele s USA, a na straně druhé média ruská. Pád letu MH17 rozpoutal ještě větší informační válku, než se do té doby odehrávala, neboť byl brán jako záminka.

Dne 17. července 2014 byl pravidelný let Malaysia Airlines MH17 zasažen raketou Buk. Tato informace zasáhla celý svět. Stala se nástrojem propagandy západního světa. Propaganda se projevovala nepodloženým obviňováním a později také úmyslným zatajováním informací. Nepodložené obviňování vycházelo z příliš negativního postoje západního světa vůči Rusku. Západní média podávala nejednoznačné informace, kde se neustále objevovaly nové důkazy, ale fakta jako taková byla skryta. Ruská média o tragédii informovala relevantně a zprávy obsahovaly radarově podložené fakta.

Médium CNN informovalo o události ihned. Dne 17. července 2014, kdy byl let sestřelen, začíná nenápadně poukazovat na ruskou vinu. V článku popisuje, že let byl sestřelen den poté, co USA uvalila sankce na některé z těch největších a nejznámějších ruských společností. Tyto sankce byly uvaleny, protože Moskva selhala v zamezení násilí na Ukrajině.(1)

Hned 18. července 2014 se píše, že představitelé USA i prezident Obama ostře kritizují prezidenta Putina i Rusko pro jeho pokračující podporu proruských rebelů i po nastalé tragédii. Obama prohlašuje, že prezident Putin má maximální kontrolu nad situací na východní Ukrajině. To opět naznačuje, že za neštěstím stojí proruští rebelové. Nepodloženým obviňováním Ruska západní média nešetřila.(2)

Dalším pouze na domněnkách založeným článkem, který byl vydán CNN dne 18. července 2014, bylo, že separatisté s největší pravděpodobností vypálili raketu. Píše se v něm, že podle utajované zpravodajské analýzy USA je pravděpodobné, že ruští separatisté vypálili raketu, která sestřelila let MH17. Tato analýza ale byla odmítnuta americkým obraným úředníkem, který toto odmítnutí zdůvodnil tím, že se jedná o citlivé informace.(3)

Dne 18. července 2014 byl obsahem dalšího článku výrok, který říkal, že Obamova administrativa se domnívá, že Ukrajina nemohla mít možnost ani motivaci sestřelit letadlo. Letecký analytik Miles O´Brien v článku také podotýká, že není jisté, čí vyšetřování bude opravdu objektivní. Tedy nejprve nenápadným způsobem svaluje vinu opět na Rusko i přesto, že nemá definitivní důkazy. Ale na konci článku poukazuje na objektivnost, což lehce vyvrací počáteční tvrzení.(4)

Další článek CNN ze dne 18. července 2014 výjimečně nepoukazuje na viníka neštěstí, ale pojednává o stupňování nebezpečného konfliktu na Ukrajině, který se stává mezinárodním.(5)

Médium New York Times informovalo 17. července 2014 o jistém proruském veliteli separatistů, který řekl, že jeho muži sestřelili letadlo. Tento článek bral tuto informaci jako jasnou indikaci toho, že za sestřelením letadla stáli proruští separatisté. Později, ale NYT vydává zprávu, že tento velitel byl pouhý podvodník.(6)

Další článek NYT vydaný 18. července 2014 uvádí, že Ukrajina obviňuje Rusko ze snahy publikovat konspirační teorie a články, které obsahují mnoho chyb, aby uvedlo svět v omyl, že za sestřelením stojí Ukrajina.(7)

Médium Reuters dne 18. července 2014 vydalo článek, ve kterém popisuje, že světové mocnosti požadují co nejrychlejší odpovědi. Ukrajina se pokouší o získání co největší mezinárodní podpory proti Rusku. A opět poukazuje, že američtí představitelé mají silné podezření, že raketa byla odpálena ukrajinskými separatisty, kteří byli podporováni Moskvou.(8)

Stejného dne byl publikován další článek, který sděluje, že prezident USA Obama je připraven poskytnout okamžitou pomoc Nizozemsku s vyšetřováním, a že se tyto dvě země shodly, že nejvíce aktuální je získat okamžitý přístup na místo nehody.(9)

Další článek osahoval sdělení, že Obama obviňuje Rusko ze sestřelení letadla. Toto obvinění zdůvodňuje tím, že požadoval, aby Rusko přestalo podporovat separatisty na východní Ukrajině, to ale požadavek nesplnilo a z toho důvodu Obama vyhlásil další sankce, které uvalí proti Moskvě. Sděluje také, že američtí vyšetřovatelé jsou připraveni zamířit na Ukrajinu a pomoci ostatním při vyšetřování.(10)

Následoval článek, který popisuje oficiální výrok čínské tiskové agentury Xinhua, která poukazuje na to, že úředníci USA, Austrálie a dalších západních států obviňují předčasně

Rusko z eskalace násilí. Určuje jasnou prioritu, která by měla být zaměřena na zjištění skutečných viníků, pokud existují.(11)

I o několik dnů později, tedy 21. července 2014, další článek publikovaný Reuters pojednává o nátlaku USA vůči Rusku. Moskva ale nadále popírá jakoukoliv účast na katastrofě a obviňuje ukrajinskou armádu. Opět to vypadá, že USA má ve všem jasno, a to i přesto, že definitivní důkazy ještě nejsou známé.(12)

Na druhé straně médium RT informuje více fakticky. Dne 21. července 2014 popisuje vyšetřování neštěstí. Sděluje, že Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě používá i chladírenské vozy, které obsahují pozůstatky obětí. Toto opatření bylo mezi prvními, až poté bude tým pokračovat v šetření na místě havárie.(13)

Další článek píše o tom, že ruská armáda zjistila podobnou výšku jiného letu s letadlem MH17, a požaduje po Kyjevu podání vysvětlení. Své tvrzení dokazuje různými obrázky, fotografiemi a ilustrovanými skutečnostmi. Ukrajinský prezident se bránil a uváděl, že Kyjev má silný důkaz, který vysvětluje některé příčiny havárie.(14)

Další článek ze dne 21. července 2014 pojednává o mylné informaci, která se objevila ihned na twitteru. Ukrajinský milicionář, který zvednul medvídka z místa nehody, byl osočen jako necita, který používá hračku z neštěstí jako svou trofej. Vše se ale v tomto článku jasně vysvětlí. Ve skutečnosti byla fotografie pořízená během návštěvy 30 mezinárodních pozorovatelů OBSE, kteří se přijeli podívat na místo havarovaného letadla, aby vyšetřili neštěstí v dané oblasti.(15)

 

Tuto skupinu doprovázeli členové domobrany v Doněcké oblasti. A zvednutím této hračky, která pravděpodobně patřila některé z dětských obětí havárie, chtěl člen sebeobranné síly poukázat na to, aby ti, co za tuto tragédii odpovídají, viděli, koho sestřelili. Poté hračku opatrně položil zpět na hromadu dalších trosek, které patřily zahynulým cestujícím. Nakonec si smekl svou čepici a pokřižoval se, aby složil hold památce obětí katastrofy.(16)

Dne 22. července 2014 je publikován článek, který pojednává o výroku Putina, který prohlásil, že Rusko bude dělat vše pro důkladné a transparentní vyšetřování. Zablokuje také veškerou vojenskou aktivitu kolem oblasti, kde letadlo havarovalo. A je připraveno podílet se na spolupráci s Mezinárodní organizací pro civilní letectví. Nakonec sděluje, že letadlo s obětmi letu MH17 dorazí do Nizozemí ve středu 23. července 2014.(17)

Podobným případem, i když se neodehrál během konfliktu na Ukrajině, byl let Siberia Airlines 1812. Jednalo se o pravidelný let společnosti Siberia Airlines. Létal mezi Tel Avivem a Novosibirskem. Dne 4. října 2001 byl tento let omylem sestřelen raketou země-vzduch nad Černým mořem. Všichni cestující tragicky zahynuli. Jejich počet byl 66 a 12 členů posádky. Dne 10. října 2001 vydalo NYT článek, kde se Rusko snažilo poukázat, že za sestřelením stojí pravděpodobně Ukrajina, protože ukrajinská armáda prováděla v té době své cvičení na nedalekém Krymském poloostrově. Tehdejší ukrajinský ministr obrany tuto domněnku popíral.(18)

Dne 14. října 2014 tehdejší ukrajinský prezident Leonid Kučma prohlásil, že podle předběžného zjištění vyšetřovatelů je známo, že jeho armáda omylem zničila pravidelný ruský let nad Černým mořem. Pravděpodobně ho sestřelila raketa systému S-200 vypálená během cvičení. Sděluje, že ukrajinská vláda přebírá veškerou zodpovědnost. Na tiskové konferenci se omluvila rodinám obětí a vyplatila pozůstalým odškodnění. (19)

Jako zajímavost přikládáme článek, který se objevil na internetu dne 11. května 2016. Píše se v něm, že ukrajinský web Myrotvorec, který sleduje zločiny proti mezinárodnímu právu, humanitě, míru a národní bezpečnosti Ukrajiny, uveřejnil jména a data novinářů, kteří byli akreditováni u separatistické Doněcké lidové republiky, která působila na východě Ukrajiny. Nacházelo se mezi nimi přibližně 4000 novinářů. Mezi jmenovanými se objevila ruská média, Reuters, AFP, BBC, ARD, ZDF, Česká televize, Český rozhlas, časopis Respekt a mnoho dalších. Myrotvorec považoval za důležité zveřejnit tyto informace, protože účastníci spolupracovali s bojovníky takzvané teroristické organizace. Někteří z nich byli viděni i se zbraněmi v ruce, jak bojují proti Ukrajině. Žurnalistům zveřejněným na seznamu, začali přicházet různé výhružky a považují tuto kampaň za nepravdivou. Hají se tím, že chtěli předkládat informace z obou stran, a takového jednání patří k obvyklým postupům novinářské praxe. Říkají také, že vždy respektovali zákony Ukrajiny.(20)

Jako nejdůležitější otázku jsme si položili: Jak mohla média od začátku vědět, že za odpálením rakety stála Moskva? Přesněji řečeno proruští separatisté? Nebyla to pouze cílená dezinformace veřejnosti, která měla za cíl ovlivnit publikum v době informační války?

K porovnání jsme si vybrali některé články CNN a RT. Dle výše uvedených článků od CCN, č. 2,3,4 a 5. A článků od RT, č. 13, 14, 15 a 16. V období od 18. července do 21. července 2014, porovnáváme obsah článků, v závislosti na naší výzkumnou otázku.

3 – přímé obvinění

2 – nepřímé obvinění

1 – žádné obvinění

 

 

 

Dle vytvořeného grafu, pozorujeme, že v období od 18. do 21. července 2014 CNN (tedy západní médium) většinou informovalo o vině Ruska, která nebyla podložená fakty. Vzhledem k této analýze je dosti pravděpodobné, že západní média se snažila o pošpinění ostatních pomocí cílených dezinformací během informační války. RT v tomto období většinou informovala o faktech vyšetřování události, až na jeden článek, ze kterého byla zřejmá domněnka, že za tragédií stojí Krym.

V této případové studii, byly analyzovány články, které byly zveřejněny ihned po sestřelení letu MH17 a touto analýzou jsme dospěli k závěru, že západní média informovala zkresleně s účelem ovlivnit mínění nepodloženými fakty. Tedy tak, jak jsme poukazovali za začátku studie. Tato teorie se tedy potvrdila.

 

Poznámky:

CNN, MH17: Inside the conflict in Ukraine. ac360.blogs.cnn.com [online] 17.7.2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://ac360.blogs.cnn.com/2014/07/17/mh17-inside-the-conflict-in-ukraine/?hpt=ac_mid

DIAMOND Jeremy, Obama, GOP lawmakers place blame on Putin. edition.cnn.com [online] 18.7.2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://edition.cnn.com/2014/07/18/politics/top-officials-slam-russia-and-putin/index.html

STARR Barbara, CNN correspondent Pentagon, Separatists most likely fired missile, analysis says. edition.cnn.com [online] 18.7.2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://edition.cnn.com/2014/07/18/world/europe/ukraine-malaysia-us-analysis/index.html

SHOICHET Catherine E., FRANTZ Ashley, CNN, U. S. official: Missile shot down Malaysia Airlines plane. edition.cnn.com [online] 18.7.2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://edition.cnn.com/2014/07/17/world/europe/ukraine-malaysia-airlines-crash/index.html

COHEN Tom, CNN, Plane tragedy escalates the Ukraine conflict. edition.cnn.com [online] 18. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://edition.cnn.com/2014/07/17/politics/malaysia-plane-ukraine-repercussions/index.html

MACKEY Robert, NYT, July 17 Updates on Malaysia Airlines Plane Crash in Ukraine. NYT [online] 17. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://news.blogs.nytimes.com/2014/07/17/latest-updates-on-malaysia-airlines-plane-crash-in-ukraine/

MACKEY Robert, NYT, July 18 Updates on Malaysian Plane Crash in Ukraine. NYT [online] 18.7.2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://news.blogs.nytimes.com/2014/07/18/latest-updates-on-malaysian-plane-crash-in-ukraine/?_r=0

ZVEREV Anton, World leaders demand answers after airliner downed over Ukraine with 298 dead. reuters.com [online] 18. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://www.reuters.com/article/uk-ukraine-crisis-airplane-idUSKBN0FM1U420140718

MASON Jeff, Obama urges unimpeded investigation of downed plane in call with Dutch PM, reuters.com [online] 17. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-obama-netherlands-idUSKBN0FN02E20140718

ZVEREV Anton, Obama condemns Russia over downed plane in Ukraine, gunmen hamper inquiry. reuters.com [online] 18. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-airplane-idUSKBN0FM22N20140718

MARTINA Michaela, RPT-UPDATE 1 – West should not rush to blame Russia for downed airline – Xinhua. reuters.com [online] 18. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://www.reuters.com/article/ukraine-crisis-airplane-china-idUSL4N0PT3ZP20140718

ZVEREV Anton, SPETALNICK Matt, U. S. presses case against Russia on downed jet as horror deepens. reuters.com [online] 21. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-airplane-idUSKBN0FP02O20140721

RT, Dutch experts check train with bodies of MH17 victims in E. Ukraine. rt.com [online] 21. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: https://www.rt.com/news/174348-dutch-experts-malaysian-plane/

RT, Ukrainian Su-25 fighter detected in close approach to MH17 before crash – Moscow. rt.com [online] 21. 7. 2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: https://www.rt.com/news/174412-malaysia-plane-russia-ukraine/

RT, Perverted truth: How rebel mourning MH17 victims was turned into looter with trophy. rt.com [online] 21.7.2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: https://www.rt.com/news/174332-ukraine-plane-photo-perverted/

RT, Perverted truth: How rebel mourning MH17 victims was turned into looter with trophy. rt.com [online] 21.7.2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: https://www.rt.com/news/174332-ukraine-plane-photo-perverted/

RT, Putin: West should demand Kiev obey ceasefire during plane crash probe. rt.com [online] 22.7.2014 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: https://www.rt.com/news/174652-ukraine-plane-crash-ceasefire/

TAVERNISE Sabrina, Russians Say evidence indicates Ukrainians shot down jet. NYT [online] 10.10.2001 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://www.nytimes.com/2001/10/10/world/russians-say-evidence-indicates-ukrainians-shot-down-jet.html

VÍNA Michael, After 9 days, Ukraine says its missile hit a Russian jet. NYT [online] 14.10.2001 [cit. 11. 5. 2016]. Dostupné z: http://www.nytimes.com/2001/10/14/world/after-9-days-ukraine-says-its-missile-hit-a-russian-jet.html

NOVINKY, Ukrajinský web zveřejnil jména novinářů akreditovaných u separatistů, jsou mezi nimi i Češi. novinky.cz [online] 11. 5. 2016 [cit. 12. 5. 2016]. Dostupné z: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/403156-ukrajinsky-web-zverejnil-jmena-novinaru-akreditovanych-u-separatistu-jsou-mezi-nimi-i-cesi.html

---------------------------------------------------------------------------------------

Studentka je čerstvá absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů. Tento text je výňatkem z její závěrečné práce, která se zabývala mediálním obrazem války na Ukrajině

nejčtenější